Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Heb jij een bruine verkleuring op je huid maar is het geen sproetje of moedervlek? Dan zou het kunnen dat je een pigmentvlek hebt ontwikkeld. Misschien vraag jij je nu meteen af, hoe kan een pigmentvlek nu ineens ontstaan? Een pigmentvlek ontstaat niet ineens, maar vormen zich wanneer de melaninecellen die in je onderste huidlaag van je huid liggen, en verantwoordelijk zijn voor je pigment over-gestimuleerd worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

Blootstelling aan Uv-stralen

Wanneer de huid aan de zon wordt blootgesteld maken de melaninecellen het pigment aan. Hoe meer de huid wordt blootgesteld aan de zon, hoe bruiner we worden en hoe meer kans op vorming van ongewenste pigmentvlekken. Vooral de UVA-stralen kunnen ervoor zorgen dat er een teveel pigment wordt geproduceerd op 1 plek.

Teveel aan hormonen

Pigmentvlekken kunnen ook ontstaan ook door een teveel aan hormonen in ons lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zwangerschap, het gebruik van anticonceptie en het gebruik van cosmetica hormoon verstorende chemicaliën verwerkt zijn. Hormoon verstorende chemicaliën zijn qua structuur gelijkaardig aan vrouwelijke hormonen en kunnen hierdoor de balans in het lichaam verstoren.

Littekens

Als gevolg van wonden, uitbraken van eczeem en medische- of cosmetische ingrepen zoals bijvoorbeeld laser ontharing, oogcorrecties of na een chemische peeling.

Vervuiling

Luchtverontreiniging kan vast komen te zitten in de huid, dit kan oxideren en kleine donkere vlekken veroorzaken.

Wie hebben meer kans pigmentvlekken?

Vooral vrouwen met een oudere en rijpere huid en vrouwen die in verwachting zijn hebben meer kans op pigmentvlekken. Tegenwoordig krijgen toch steeds vaker jongere vrouwen last van donkere vlekken op de huid. De combinatie van zon en het gebruik van anticonceptie, medicijnen en niet-natuurlijke cosmeticaproducten zijn hier vaak de oorzaak van. Overpigmentatie ook wel hyperpigmentatie genoemd, kan de huid van mensen ongeacht welke huidskleur aantasten. Maar het komt vaker voor bij mensen met een donkere huid. Dit komt simpelweg doordat een donkere huid sneller meer pigment aanmaakt.

Waar op de huid komen ze het meeste voor?

Pigmentvlekken komen het meeste voor op het gezicht, in de hals, decolleté en op de handen. Dit is het logische gevolg van het feit dat dit de delen zijn die het meeste in aanraking komen met Uv-stralen en de buitenlucht. Ook zijn dit precies de plekken waar we make-up en andere cosmetica gebruiken zoals een gezichts- of handcrème.

Hoe kan je ze voorkomen?

Wij kunnen het niet vaak genoeg zeggen en hebben hier al eens een blog over geschreven; De effecten van zon op onze huid. Het antwoord op de bovenstaande vraag is en blijft smeren! smeren! smeren! Bovendien moet je goed opletten met het gebruik van cosmeticaproducten in combinatie met anticonceptie en/of medicatie, het zou kunnen dat dit een verstoring geeft bij de aanmaak van pigment.

Wat te doen wanneer ze zichtbaar zijn?

Mochten, onverhoopt, toch pigmentvlekken zichtbaar worden op jouw huid, dan zijn er ook producten die de zichtbaarheid verminderen. In onze salon maken wij gebruik van het Pascaud Correct apparaat, waar wij door middel van bioskinjetting, radiofrequentie en een fijn naaldje de onderste huidlaag losmaken. Door deze techniek gaat jouw huid zelf aan de slag en maakt nieuwe collageen aan. Je huid krijgt op deze manier een extra zetje om te herstellen.

Verschil tussen ouderdomsvlekken en pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn niet altijd ouderdomsvlekken en ouderdomsvlekken zijn wel degelijk pigmentvlekken. Snap jij het nog? Wij leggen het even voor je uit.

Neem bijvoorbeeld witte pigmentvlekken of vlekken die al sinds je geboorte aanwezig zijn. Dit zijn geen ouderdomsvlekken.

Ouderdomsvlekken ontstaan doordat je, naarmate je ouder wordt, de huid meer in aanraking is geweest met UV-straling en de buitenlucht. Ouderdomsvlekken zijn voor mensen met een lichtere huid onderdeel van het ouder worden.

Contact over behandeling pigmentvlekken

Heb je pigmentvlekken en wil je deze graag minimaliseren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, zodat wij je helemaal bij kunnen praten over de behandeling. Natuurlijk mag je ook direct een afspraak maken, zodat ik de behandeling met de Pascaud Correct direct kan starten, nadat we jouw huid zorgvuldig hebben bekeken.